„Bourges katedrálisa” változatai közötti eltérés

A viszonylag rövid építési idő miatt a katedrális szokatlanul homogén és az építési terv látványos változásai nélkül jött létre.<ref name="un"/> Az építész négy ponton teljesen új, nem konvencionális utat választott.
 
Ami legelsőnek feltűnik, az az öthajós alak és a [[kereszthajó]]k teljes mellőzése. Ebből adódik az egyenletes külső forma és az osztatlan belső tér. A valódi szenzáció azonban az [[oldalhajómellékhajó]]k lépcsőzetes elhelyezése, ahol a háromrészes [[Főhajó|középhajó]] falfelépítése elvileg megismétlődik 16 méterrel beljebb a belső oldalhajóban. A belső oldalhajó 12 méterrel magasabb mint a külső, viszont karcsúbb annál. Ez a felépítés egyrészt szokatlanul világossá teszi az épületet (az ablakok középmagasan helyezkednek el, de elég nagy távolságra a középtengelytől). Másrészt a belső tér sajátos érzetet kelt, a belső oldalhajók jelenléte a középhajó mögött a tér nagyságát hangsúlyozza. Összességében a belső tér tágas, levegős, de többrétegű.
 
Feltűnő az "ódivatú" hatrészes ívek használata a középhajóban, amelyeket nyilvánvalóan nem konzervativizmusból választottak, hanem az építész teljesen tudatosan használta a támasztékok váltogatását a belső tér szellősebbé tételére. Ebben az összefüggésben további újításnak számítanak a [[féloszlop]]ok.