„Harmadfokú egyenlet” változatai közötti eltérés

(→‎Tartaglia-féle alakra hozás: Magyarázat letisztázása)
A képletbe behelyettesítve <math>{p=-3}</math> és <math>{q=2}</math> értékeket:
 
:<math display="inline">{y = \sqrt[3]{\frac{-2}{2}+\sqrt{\left(\frac{2}{2}\right)^2-\left(\frac{3}{3}\right)^3}} + \sqrt[3]{\frac{-2}{2}-\sqrt{\left(\frac{2}{2}\right)^2-\left(\frac{3}{3}\right)^3}} = \sqrt[3]{-1}+\sqrt[3]{-1} = -2}\,\!</math>.
 
Csakhogy az egyenletnek az 1 is megoldása, melyet az egyenlet gyöktényezőkre bontott alakja is mutat: <math>{(y-1)(y-1)(y+2)=0}\,\!</math>. (Az 1 '''kettős gyök'''.)
16

szerkesztés