Főmenü megnyitása

Módosítások

nincs szerkesztési összefoglaló
| szöveg pozíciója =
}}
Az '''Anna-fürdő''' (égebbirégebbi, ma is használt nevén ''GőzfördőGőzfürdő'') egy a [[Belváros (Szeged)|szegedi belvárosban]] álló műemlék fürdőépület. Az [[neoreneszánsz]] stílusban épült műemlék épületet [[1896]]-ban építették Lang Adolf és Steinhardt Antal [[bécs]]i építészek tervei alapján.
 
==A fürdő története==
Az [[1879]]-es nagy szegedi árvíz után a városban mindössze egyetlen nem túl jól fölszerelt közfürdő maradt. A növekvő népességű város lakosai azonban igényelték a közfürdő létrehozását. [[Szeged]] városának megbízásából Ádok István [[oszmánOszmán Birodalom|Törökországba]] utazott, hogy az ottani fürdőkultúrát tanulmányozza. A török tapasztalatokat egy új szegedi fürdő létrehozásához kívánták felhasználni.
 
A város közgyűlése az [[1890-es évek]] elején megvásárolta egy a Belvárosban fekvő Tisza Lajos körúti telket, amelynek fürdő célú beépítésére pályázatot írtak ki. A kiírt tervpályázatra öt pályamű érkezett, ezek közül a zsűri a bécsi[[bécs]]i Steinhardt Antal és Lang Adolf terveit választotta ki. Az [[Osztrákok|osztrák]] tervezők egy elegáns utcai homlokzatú, gazdagon díszített fürdőépületet álmodtak meg, amelyben a férfi és női vendégeket térben elkülönítették. A tervek azonban olyan nagyra törőnek bizonyultak, hogy a város már a tervezési pályázat során lemondott teljes megvalósításukról. A város eltekintett a külön férfi és női fürdőrész kialakításáról és a két nem elválasztását a nyitvatartás szabályozásával oldották meg. (A fürdő más időszakokban várta férfi és női vendégeit.) Az építést Ádok István vezette.
 
A fürdőt [[1896]]. [[szeptember 6]]-án nyitották meg. A városnak nem volt kapacitása az intézmény működtetésére, így pályázatot hirdetett a fürdő működtetésére. Az első pályázaton Antal József szentesi vállalkozó nyerte el az üzemeltetés jogát. Az építés és tervezés hiányosságai már a kezdeti időszakban kiütköztek, pótlásokat és javításokat kellett elvégezni, amelyeket újabb hitelfelvételekkel kellett fedezni. A hiányosságok oly' mértékűek voltak, hogy [[1906]] és [[1909]] között az épületet jelentősen át kellett alakítani.
23 612

szerkesztés