„Gyökvonás” változatai közötti eltérés

[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát 2001:738:80A:CCFB:45D0:8227:4E01:D727 (vita) szerkesztéséről Alfa-ketosav szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
7. sor:
A gyökjel (<math>\sqrt{\,\,}</math>) eredete elég bizonytalan, de a legtöbben, beleértve [[Leonhard Euler]]t<ref>{{cite book|title=''Institutiones calculi differentialis''|author=Leonhard Euler|year=1755|language=Latin}}</ref> is, úgy gondolják, hogy a latin "''radix''" (gyökér) szó kezdőbetűjének, az r-nek az elnyújtásából származik. Ez a jel először nyomtatásban a felső vízszintes vonal nélkül jelent meg 1525-ben, Christoph Rudolff német matematikus által írt "''Die Coss''"-ban.<ref>[https://web.archive.org/web/20071018030724/http://members.aol.com/jeff570/r.html<!-- Az eredeti site megszűnt--> Earliest Known Uses of Some of the Words of Mathematics – RADIX, ROOT, UNKNOWN, SQUARE ROOT]</ref>
 
Probléma adódik ennek a különleges karakternek az elektronikus ábrázolásával, mert nincs rajta közvetlenül a billentyűzeten (kivétel [[Mac OS]] rendszerben: [alt]-v). A gyökjel ábrázolásához speciális szoftverek (például [[LaTeX]]) adnak segítséget, [[Unicode]] szabványt használva például [[HTML]]-ben a gyökjel a „'''&amp;radic;'''“ –&nbsp;'''√'''&nbsp;– (azaz a: „'''&amp;#8730;'''“) kóddal jeleníthető meg. {\displaystyle {\sqrt[{n}]{a^{m}b}}=a^{\frac {m}{n}}{\sqrt[{n}]{b}}} {\displaystyle {\sqrt {a}}{\sqrt {b}}={\sqrt {ab}}} {\displaystyle {\sqrt {a}}{\sqrt {b}}={\sqrt {ab}}} {\displaystyle {\frac {\sqrt {a}}{\sqrt {b}}}={\sqrt {\frac {a}{b}}}} {\displaystyle {\frac {\sqrt {a}}{\sqrt {b}}}={\sqrt {\frac {a}{b}}}} {\displaystyle {\frac {a}{\sqrt {b}}}=\left({\frac {a}{\sqrt {b}}}\right)\left({\frac {\sqrt {b}}{\sqrt {b}}}\right)={\frac <nowiki>{{a}{\sqrt {b}}</nowiki>}{b}}} {\displaystyle {\frac {a}{\sqrt {b}}}=\left({\frac {a}{\sqrt {b}}}\right)\left({\frac {\sqrt {b}}{\sqrt {b}}}\right)={\frac <nowiki>{{a}{\sqrt {b}}</nowiki>}{b}}} {\displaystyle ({\sqrt {a}}+{\sqrt {b}})^{-1}={\frac {1}<nowiki>{{\sqrt {a}}</nowiki>+{\sqrt {b}}}}={\frac <nowiki>{{\sqrt {a}}</nowiki>-{\sqrt {b}}}{({\sqrt {a}}+{\sqrt {b}})({\sqrt {a}}-{\sqrt {b}})}}={\frac <nowiki>{{\sqrt {a}}</nowiki>-{\sqrt {b}}}{a-b}}.} {\displaystyle ({\sqrt {a}}+{\sqrt {b}})^{-1}={\frac {1}<nowiki>{{\sqrt {a}}</nowiki>+{\sqrt {b}}}}={\frac <nowiki>{{\sqrt {a}}</nowiki>-{\sqrt {b}}}{({\sqrt {a}}+{\sqrt {b}})({\sqrt {a}}-{\sqrt {b}})}}={\frac <nowiki>{{\sqrt {a}}</nowiki>-{\sqrt {b}}}{a-b}}.}
 
== Írásmód és elnevezés ==